TEKST: ELISABETH LANGELAND MATRE / STATENS VEGVESEN FOTO: MONA MARIA LØBERG / NATURVERNFORBUNDET HORDALAND

Årets internasjonale vintersykkeldag 13. februar er vel overstått, og i Bergen ble den markert med utdeling av kakao, boller, buffer og reflekser til morgenfugler på to hjul.  Sykkelbyen Bergen stod bak initiativet, og Syklistenes Landsforening og Naturvernforbundet Hordaland bidro også til god stemning.

110 i timen

Sykkelsjef Einar Grieg benyttet anledningen til å telle trafikanter i løpet av en time i Lars Hilles gate, ved St. Jakobs kirke. Fra klokken 08-09 talte han 110 passerende syklister, 130 biler, 100 fotgjengere og 30 store kjøretøy.

- Dette er en fin anledning til å heie på dem som sykler hele året, sier Grieg. Han er fornøyd med tallene, og observerte mange syklister både før og etter tellingen.

«Fem på hjul»

Vi huket tak i fem av dem som syklet innom standen fredag morgen for å få litt tips og inspirasjon:

FRODE ARNØY
Distanse: Valleheiene-Sandviken
Helårssyklist: Ja

- Jeg har brukt sykkel som transportmiddel siden 1986, og det gir mange fordeler. Friheten er kanskje det beste, jeg bestemmer over egen tid. Sykkelstandarden i Bergen blir gradvis bedre, bortsett fra i sentrum. Jeg merker godt at andelen jobbsyklister øker, det var ekstra synlig da bybaneutbyggingen skapte lange køer for bilistene. Min oppfordring til folk er rett og slett å komme i gang, så vil de fort oppdage hvor bra det er å sykle.

 

BEATE KITTANG JOHANNESSEN
Distanse: Eidsvåg-Nonneseter
Helårssyklist: Ja

- Jeg har syklet til jobb i ti år nå, det er blitt en naturlig del av hverdagen. Jeg har to sykler, en med piggdekk og en uten. Noen dager løper jeg til jobb isteden. Det fine med sykkelturen er at jeg våkner på veien. Jeg bruker også kortere tid til jobb enn min mann, som tar buss til sentrum.

 

KRISTOFFER NILSEN
Distanse: Munkebotn-Solheimsviken
Helårssyklist: Nei

- Jeg bryr meg ikke om regn, men de glatteste vinterdagene lar jeg sykkelen stå. Jeg har fått meg utetermometer og sjekker yr.no hver kveld, så jeg har god oversikt over føreforholdene. Det beste med å sykle til jobb, er energien jeg får av det.

GRETE HOLMSTRØM
Distanse: Eidsvåg-sentrum (UiB)
Helårssyklist: Ja

- Dette er første året jeg sykler om vinteren, og det går veldig greit så lenge jeg har piggdekk. Jeg begynte å sykle etter råd fra en nabo som er fysioterapeut, jeg har ryggprolaps. Ikke den beste kombinasjonen med det å være småbarnsmor. Rådet var å sykle så mange transportetapper som mulig, og jeg er blitt bedre i ryggen av det. Nå prøver jeg å få flere i nabolaget til å begynne å sykle til jobb. Jeg sier til dem at de må holde ut de tre første ukene, så kommer de over kneiken.

ÅGE JOHANSEN
Distanse: Bønes-Tinghuset
Helårssyklist: Nei

- Jeg begynte å sykle til jobben i 1992, og sykler stort sett hele året bortsett fra når det er is og glatt. Da våger jeg ikke. Jeg pleier å sjekke føreforholdene om morgenen når jeg går ut for å hente avisen. Denne vinteren er det vel bare tre uker jeg ikke har syklet. Sykling klarner hodet før en lang arbeidsdag.