Sykling gir en deilig frihetsfølelse - du sykler når du vil og hvor du vil. Er man helårssyklist må man på en del dager trosse både kulde, regn og utfordrende underlag. Følelsen av mestring gir en god følelse. Og du er ikke den eneste som gjør det. På winterbiketoworkday.org kan du se hvor andre i verden sykler om vinteren - nærmere bestemt den 12. februar på vintersyklistenes dag. 

Men før du setter i gang, vil vi gi deg noen råd.  

Når det er mørkt

Om vinteren er det få timer med lys, og det blir viktig å gjøre seg synlig for andre trafikkanter. Bruk reflekser og lykt. Du kan også bruke reflekser på klærne eller hjelmen om du vil. Les mer om reglene for lys og refleks.

Tilpass deg kjøreforholdene

Det er viktig å se på veien du sykler. Er det isete, snø eller glatt løv? Om vinteren kan du skifte til piggdekk for å få bedre grep. Piggdekk gir bedre feste på is og snø, men vær forsiktig med å legge deg i svingen. Veldig mange pigger reduserer kontakten med bakken. Da kan du miste grepet. Hvis du har flere sykler, kan en av dem ha vinterdekk.  Les mer om piggdekk her. Vær varsom på brostein, løv og vått treverk. Bruk øynene og senk farten. Prøv deg fram og bli kjent med hvordan sykkelen føles på ulike underlag (snø, slaps, is, regn). 

Når veien ikke er tørr og bar, bør man regne med å bruke litt mer tid på reisen. Sett av litt bedre tid om vinteren, så blir du ikke stresset og tar dristige valg.

Hold deg varm og tørr

Husk å kle deg godt. Ull innerst og vind/vanntette plagg ytterst. Bruk lue og hansker. Skoovertrekk som passer til jobbskoene er praktisk når det regner. Velg en modell med bred borrelås, som gir bedre passform på ulike sko. Bruk klær og utstyr som er du føler du deg best i. Det øker sjansen for å velge sykkelen året gjennom.

Foto over: Colville-Andersen, flickr.com/16nine (CC BY-NC-SA 2.0) og Mona Maria Løberg. 
Foto i header: Marc van Woudenberg, flickr.com/mindcaster-ezzolicious (CC BY-NC-SA 2.0)