Det er mange alternativer til bil. Ulike behov kan kreve ulike løsninger på ulike dager. Derfor kan dagens bilreiser også byttes ut med en kombinasjon av flere løsninger.

Gange

Vi er født til å gå. Gange er godt for helsen og miljøet. Les disse tipsene for å få en bedre opplevelse av å gå til jobben. 

Sykkel

Sykkelen er fri for fossilt brennstoff, forurensning, partikkelutslipp og tar lite plass. Derfor er den et glimrende eksempel på miljøvennlig transport. Denne siden hjelper deg med å finne en god sykkelrute. Legg merke til at du kan velge "sykkel" som kjøretøy på Google Maps sin app. På sykledit.no kan du sjekke hvor langt du kommer i løpet av en time på sykkel. 

Transportsykkel

En transportsykkel er en sykkel som gjør det lettere å frakte varer og folk. Det finnes utrolig mange ulike sykler å velge blant - også med elektrisk motor. Les mer på transportsykkel.no for å se hvordan dette fungerer.

Elsykkel

Med elektrisk hjelpemotor får sykkelen superkrefter. Motbakkene blir morsomme og det blir lettere å reise lenger. Da blir det enda enklere å bytte bil med sykkel. Elsykkel er gøy, nyttig, sunt og lønnsomt.

Du kan bestille prøvekjøring av elsykkel her på prøvekjøre.no. Det er enkelt å bestille, hente hos forhandler, prøvekjøre og levere tilbake en uke etter. Elsykler selges i mange av butikkene som selger vanlige sykler.

Kollektivtransport

Kollektivtransport er en fellesbetegnelse på transportsystemer hvor de reisende deler på transport som er tilgjengelig for alle. På rutebok.no kan du finne ut hvordan buss, trikk, tog og båt korresponderer. 

På nettsidene til de lokale kollektivtrafikkselskapene kan du finne rutetider og pris. Noen av selskapene har også utviklet egne apper for de reisende. Med de kan du kjøpe billett på mobil, få reiseruter og informasjon om "sanntid", altså vite når bussen faktisk kommer. Selskapene i de tre største byene er:
- Ruter (Oslo og Akershus)  
Skyss (Hordaland)
- AtB og Trønderbilene (Trøndelag)

Andre selskaper: Vestfold kollektivtrafikkKolumbus, Agder kollektivtrafikkFarte, BrakarØstfold kollektivtrafikk, Opplands trafikk, Hedmark trafikkKringomFram, Troms fylkestrafikk

Hvis du skal reise langt, kan du undersøke busselskapene Nettbuss, Nor-way bussekspress og Lavprisekspressen. På NSB.no kan du bestille reiser med tog.

Elbil

Elbiler forurenser mindre i bruk enn fossile biler og har flere økonomiske og praktiske fordeler. Det er viktig å velge en batteripakke med lavest forurensning og klimagassutslipp. På elbil.no finner du informasjon om ulike modeller og kjøpeveiledning. På ladestasjoner.no ligger kart med hurtigladere og vanlige ladere i området du befinner deg.

Bildeling

Bildeling gjør at andelseierne sparer penger, praktiske bekymringer ved bilhold og kan velge riktig bil til riktig formål. Miljøet og samfunnet tjener på mindre forurensning fra bilproduksjon, at hver enkelt person kun bruker bil når det virkelig trengs, at bilparken utnyttes bedre og at behov for parkering reduseres. Bildeleringer disponer ulike typer biler: småbiler, el-biler, varebiler, 9 seters biler og flyttebiler. De plasseres ulike steder som andelseierne kan bestille på forhånd.  

Det finnes ordninger for bildeling i ulike byer: 
Bilkollektivet  (Oslo, Stavanger, Kristiansand og Tromsø).  
Bildeleringen (Bergen). 
- Trondheim bilkollektiv (Trondheim).

Du kan også leie ut bilen din gjennom NabobilGoMore eller Leieting

Samkjøring

Ved å utnytte ledige bilseter, reduseres forurensning og bilbruk og veiene utnyttes mer effektivt. Ved å registrere når du vanligvis reiser til jobb og hjem, får du se andre som skal samme veien enten som sjåfør eller passasjer. I noen av appene deler passasjerene på driftskostnadene.

Du kan reise sammen med noen du kjenner, eller bruke en app for å finne ledig bil eller tilby et ledig sete. Sjekk ut: GoMoreFlincSamme vei (App Store) eller SpareRides.

Andre alternativer

Hjemmekontor. Med et hjemmekontor har man lite utslipp i forbindelse med transport og man tar ingen plass på veiene. For de som har muligheten er hjemmekontor et godt alternativ til å bruke bilen på arbeidet hver dag.

Bosetning. Hvor du bor, bestemmer antall kilometer som hele familien må reise hver dag. Det å bosette seg nærmest mulig arbeid eller skole vil derfor redusere energiforbruk og forurensning.